Przypomina lekką chmurkę, niewinną owieczkę lub miękkiego pluszaka. Kojarzy się z marzycielstwem, beztroską, a także wolnością. To również nieodłączny element festynów, wesołych miasteczek i jarmarków. O czym mowa? Tak, o wacie cukrowej!
Wata cukrowa nie bez powodu jest symbolem radosnego dzieciństwa. Oprócz uroczego wyglądu, posiada pyszny smak. Dlatego dzieci na całym świecie nie umieją oprzeć się temu słodkiemu kłębuszkowi. A co gdyby zaserwować ten przysmak w domowych warunkach? Urodziny malucha to idealna okazja to wykonana takiego eksperymentu.
Zorganizuj niezapomniane urodziny swojego dziecka
Każde dziecko, przynajmniej raz w życiu, marzy o zorganizowaniu własnej imprezy urodzinowej. Najlepsi koledzy i koleżanki, mnóstwo prezentów, gry i zabawy oraz smakowite przekąski to najlepszy prezent jaki możesz podarować swojemu maluchowi. Oprócz zaproszenia gości i wynajęcia animatora lub samodzielnego wymyślania atrakcji, warto zadbać o przekąski, napoje i oczywiście tort.
Wśród najbardziej popularnych produktów na dziecięcych urodzinach znajdują się: sok jabłkowy i pomarańczowy, paluszki, krakersy, chrupki, owoce oraz żelki. Jeśli jednak chcesz jeszcze bardziej uatrakcyjnić dzieciom ten wyjątkowy czas, hitem okaże się naturalna lub kolorowa wata cukrowa!
Taką niespodziankę można przygotować na kilka sposobów. Pierwszym i najłatwiejszym, a jednocześnie najdroższym, jest wynajęcie maszyny do robienia waty cukrowej. Profesjonalnie wykonana przekąska na pewno skradnie serca małym urwisom. Istnieją jednak mniej kosztowne metody.
Równie smaczna, a zarazem bardziej praktyczna jest wata cukrowa w kubku. Kosztuje niewiele, jest prosta w transporcie, a dodatkowo łatwiej się ją spożywa. Można ją jeść klasycznie za pomocą palców lub wykorzystać łyżeczkę. Taką watę można zakupić w wielu ciekawych smakach. Ważne, aby przed zakupem sprawdzić, czy produkt nie zawiera alergenów.
Jak powstaje wata cukrowa?
Mimo, że wata cukrowa posiada niebywale puszystą formę, składa się z niteczek cukru nawiniętych na patyczek. Słodkie nitki powstają poprzez roztopienie cukru do całkowicie płynnej postaci w specjalnej maszynie. Następnie dzięki wprawieniu w wir ażurowego bębna maszyny, krople roztopionego cukru wydostają się na zewnątrz i momentalnie tężeją w powietrzu. W ten sposób tworzą się cieniutkie nitki, które wychwytywane są przez zanurzony w bębnie patyczek.
Czy da się zrobić watę cukrową w domu?
Jeśli masz czas i chęci, możesz zrobić watę cukrową samodzielnie w domu! Do produkcji domowej waty wystarczy jedynie cukier, patelnia i trzepaczka. Na początku rozpuść cukier na patelni, aby uzyskać karmelową konsystencję. Średniej wielkości watę możesz uzyskać z 30 g cukru, więc mając pod opieką dziesiątkę dzieciaków, wystarczy pół kilograma białego cukru. Gdy masa troszkę ostygnie zanurz w niej kuchenną trzepaczkę, wyciągnij, a następnie za pomocą dłoni wydłóż cienkie zwisające nitki i uformuj z nich kulkę. I to wszystko! Wata cukrowa na urodziny gotowa. Prawda, że proste?
Innym sposobem na przygotowanie waty cukrowej jest użycie miski i miksera. Wystarczy zmiksować cukier na najwyższych obrotach przez kilka minut, aby stał się biały i puszysty. Następnie formuj z nitek kulkę nawijając je na patyczki lub widelczyki.
Ciekawą alternatywą na klasycznej przekąski jest kolorowa wata cukrowa. Można ją uzyskać poprzez dodanie do karmelowej masy, odpowiedniego barwnika spożywczego. Dzięki temu można uzyskać watę cukrową w kolorach różu, niebieskiego, żółtego, a nawet zielonego. Na rynku są również dostępne gotowe mieszanki zapewniające nie tylko kolor, ale nadające także charakterystyczny smak – od truskawkowego, przez waniliowy, po arbuzowy, bananowy czy kiwi.
Jak widać, wata cukrowa to bardzo efektywna i tania atrakcja na każdą imprezę. Potrafi zmienić najbardziej nudne spotkanie w udaną, radosną zabawę. Spróbuj wykorzystać jej potencjał podczas urodzin swojego malucha!