Najlepsze pomysły na halloweenowe przekąski!

Najlepsze pomysły na halloweenowe przekąski!

Jakub Patynek 23 Października 2023

Halloween to jedno z tych magicznych świąt, które pozwala nam w pełni wyrazić naszą kreatywność i rozwinąć wyobraźnię. Wampiry, duchy, czarownice i wszelkiego rodzaju przerażające stworzenia wkraczają na ulice, by uczcić tę niezwykłą noc, ale oprócz kostiumów i dekoracji, jednym z najważniejszych elementów halloweenowego przyjęcia są przekąski.

W tym artykule przedstawimy Wam garść pomysłów na najstraszniejsze i najpyszniejsze halloweenowe przekąski! Większość z nich zrobicie bardzo szybko, a potrzebne składniki zakupicie w naszym sklepie online.

Kapelusze wiedźmy

Ta przekąska jest szybka i bardzo pyszna! Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • Paczka nachosów w ulubionym smaku
  • Ser żółty
  • Sos salsa

Sposób przygotowania:

Nachosy ułóż na blaszce, posyp serem i zapiecz w piekarniku do momentu roztopienia sera. Wyjmij blaszkę i udekoruj trójkąty sosem salsa tak, by wyglądały jak spiczaste kapelusze. Gotowe!

 

Zdrowe kanapki doktora Frankensteina

Takim kanapkom nie oprą się dorośli oraz dzieci! Są urocze i łatwe do zrobienia. Potrzebujesz:

  • Guacamole – domowe lub ze sklepu
  • Chleb
  • Oliwki
  • Papryka
  • Rzodkiewka

Sposób przygotowania:

Chleb posmaruj guacamole. Oliwki i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Paprykę w paseczki, które podzielisz na małe kawałki. Następnie ułóż rzodkiewkę i oliwki tak, by stworzyć oczy, a z papryki zrób straszny uśmiech!

 

Słodkie pająki

Tym pająkom nie oprą się nawet ich najwięksi przeciwnicy! Wystarczy, że przygotujesz:

  • Pianki marshmallow z naszego sklepu
  • Paluszki
  • Czarny pisak spożywczy

Sposób przygotowania:

Paluszki połam na mniejsze części. Wbij je w piankę tak, aby wyglądały, jak odnóża pająka. Na piance narysuj pisakiem osiem przerażających oczu!

 

Mumie z ciasta francuskiego

To jedna z przekąsek, którą najlepiej podawać na ciepło. Przygotuj:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Parówki
  • Oliwki
  • Keczup

Sposób przygotowania:

Ciasto pokrój w cienkie paseczki i owiń nim parówkę tak, by zostawić miejsce na „oczy”. Zapiecz w piekarniku do zarumienienia się ciasta. Po wyjęciu z piekarnika dodaj oczy zrobione z plasterków oliwek. Całość udekoruj keczupem.

 

Bananowe duszki

Niezwykle łatwe w przygotowaniu, smakują i wyglądają świetnie! Potrzebujesz:

  • Bananów
  • Polewy czekoladowej lub czarnego pisaka spożywczego
  • Patyczków do lodów

Sposób przygotowania:

Banana przekrój na pół, narysuj oczy i usta za pomocą polewy. Po wystygnięciu nabij banany na patyczki i serwuj na płaskim talerzu.

 

Popcorn w syropie pomarańczowo karmelowym

Popcorn kochamy chrupać cały rok, ale w sezonie halloweenowym najlepiej serwować go w towarzystwie aromatycznego syropu pomarańczowo karmelowego. Jak go zrobić?

Składniki:

  • Paczka gotowego popcornu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego lub z kartonu)
  • 1/4 szklanki syropu kukurydzianego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

W dużym garnku o grubym dnie rozpuść cukier na średnim ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Cukier powinien stopić się i zmienić kolor na złocisto-brązowy. Bądź ostrożny, aby go nie przypalić. Gdy cukier się już skarmelizuje, dodaj sok pomarańczowy, syrop kukurydziany, masło, ekstrakt pomarańczowy, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Cały czas mieszaj, aby dokładnie połączyć składniki.

Zmniejsz ogień i gotuj syrop przez około 5-7 minut, aż będzie gęstszy i lekko się zredukuje. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, aby zapobiec przypalaniu.

Gdy syrop pomarańczowo-karmelowy jest gotowy, zdejmij go z ognia i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Syrop będzie nadal gęstnieć w miarę stygnięcia. Na koniec polej syropem gotowy popcorn i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie go pokryć. Pozwól syropowi stężać się na popcornie przed podaniem.

 

Jabłka w karmelu

Z pewnością widzieliście je na wielu amerykańskich filmach o tematyce Halloween! Pięknie błyszczące, słodkie i aromatyczne jabłka na patyku to zdrowa i pyszna przekąska!

Potrzebujesz:

  • 6-8 małych jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki syropu kukurydzianego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Drewniane patyczki lub szpatułki

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj jabłka, usuń gniazda nasienne i właź patyczki lub szpatułki do każdego jabłka, aby można było je łatwo trzymać. W garnku o grubym dnie połącz cukier, wodę i syrop kukurydziany. Zagotuj mieszankę na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj dalej, aż syrop osiągnie konsystencje karmelu. Gdy karmel jest gotowy, wyłącz ogień i dodaj ekstrakt waniliowy.

Teraz delikatnie zanurzaj każde jabłko w karmelu, obracając je, aby równomiernie się pokryło. Po zanurzeniu jabłek, odstaw je na pergamin do ostygnięcia. Gotowe!

 

Cynamonowe rollsy

Jesienią uwielbiamy wszystko, co cynamonowe! Dlatego na Halloween świetnie nadadzą się cynamonowe rollsy, które po ostygnięciu możesz udekorować lukrem i np. namalować na nich straszną pajęczynę! Jak je zrobić?

Przygotuj:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Cynamon
  • Cukier brązowy

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwiń, posyp cynamonem, cukrem i zawiń w dużą roladę. Następnie pokrój roladę na kawałki i upiecz gotowe ciastka w piekarniku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta francuskiego. Po ostygnięciu udekoruj je lukrem.

Aby przygotować lukier wymieszaj w szklance odrobinę wody z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.

 

Groby z robalami

Ten deser może powodować obrzydzenie! Jest jednak bardzo dobry i robi wrażenie, a o to przecież w Halloween chodzi.

Potrzebujesz:

  • Czekoladowego biszkoptu
  • Bitej śmietany w sprayu
  • Żelków dżdżownic
  • Okrągłych herbatników
  • Czarnego pisaka spożywczego

Sposób przygotowania:

Przygotuj półmiski lub przezroczyste szklanki. Na spód wyciśnij bitą śmietanę. Biszkopt pokrusz na małe kawałki tak, by wyglądał jak rozkopana ziemia. Dokładnie przykryj nim śmietanę tworząc kopiec. W ziemię powciskaj żelki dżdżownice.

Na herbatnikach napisz pisakiem RIP i włóż je do deseru, by całość przypominała nagrobek.

 

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że nasze tegoroczne pomysły na halloweenowe przekąski przypadną Wam do gustu! Pamiętajcie, że tej nocy możecie poszaleć z kreatywnością, a dania wcale nie muszą wyglądać ładnie… wręcz przeciwnie! Im gorzej, tym lepiej! Większość składników do przygotowania halloweenowych przekąsek znajdziecie w naszym sklepie online crunchysnack.pl. Polecamy przede wszystkim pyszne nachosy, popcorn i żelki, które znacie z kinowych barów.

Koniecznie dajcie znać na naszym fanpage, czy skorzystaliście z naszych przepisów i czy Wam posmakowało!

Udanego, pysznego i przede wszystkim strasznego Halloween!