Zdrowe, niskokaloryczne przekąski są jak najbardziej zalecane podczas codziennego odżywiania. Są jednak momenty kiedy mamy ochotę coś pochrupać, ale niekoniecznie jest to coś zdrowego. Przestrzeganie diety nie zawsze musi się wiązać z restrykcyjnym doborem produktów. Ważny jest dobrze rozpisany jadłospis oraz jego przestrzeganie. Jak to zrobić? Dowiedz się w tym artykule.
Na czym polega zbilansowana dieta?
Zdrowa, bezpieczna i zrównoważona dieta to klucz do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polega ona na takim rozpisaniu posiłków, aby zawierały wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały w odpowiednich proporcjach.
Aktualnie zaleca się następujący rozkład energii:
- Białko - 20-35%,
- Tłuszcze - 10-20%,
- Węglowodany - 45-65%.
Odpowiednia dieta pomaga zadbać nie tylko o zdrowie i samopoczucie, ale również dostarcza wszystkich niezbędnych składników i ułatwia utrzymanie prawidłowego bilansu energetycznego.
Warto zaznaczyć, że nie ma uniwersalnego przepisu na dietę, ponieważ wszystko zależy od indywidualnych czynników, w tym wieku, wagi, masy i składu ciała, nawyków żywieniowych, stylu życia, poziomu aktywności fizycznej i ewentualnych chorób. Wiele proporcji, jak i dobór produktów może się bardzo wahać, dlatego w takich sprawach najlepiej konsultować się z dietetykiem.
Zdrowy jadłospis - jak go komponować?
Tak jak wspomnieliśmy wyżej, plan żywieniowy zależy od indywidualnych czynników. Jeśli chcesz ułożyć dla siebie podstawowy jadłospis, zacznij od rozpisania swoich przyzwyczajeń. Zastanów się również jak wiele zmian możesz wprowadzić w określonym odcinku czasu. Nieważne, czy chcesz przytyć, czy schudnąć. Nie narzucaj sobie za dużo restrykcji i trudnej w utrzymaniu diety, ponieważ szybko się poddasz.
Prawidłowe komponowanie posiłków musi opierać się na liczbie spożywanych dań oraz doborze odpowiednich produktów. Najbardziej popularnym modelem jadłospisu jest ten oparty na pięciu posiłkach, a który wygląda następująco:
- śniadanie – 25-30% energii;
- drugie śniadanie – 5-10% energii;
- obiad – 30-40% energii;
- podwieczorek – 5-10% energii;
- kolacja – 15-20% energii.
Za problemy z nadwagą najczęściej odpowiada nieregularny tryb życia, dlatego ważne jest, aby posiłki spożywać w konkretnych odstępach czasowych. Oprócz tego zadbaj o utrzymanie równowagi w przyswajaniu produktów zwierzęcych i odzwierzęcych oraz warzyw i owoców. Dodatkowo warto dbać o urozmaicanie posiłków, a także stawiać na żywność nieprzetworzoną.
Czy oznacza to, że powinno się całkowicie zrezygnować ze słodkich lub słonych przekąsek? Dowiedz się z dalszej części artykułu.
A co z przekąskami?
Wokół niektórych zasad dietetycznych narosło wiele mitów. Jedną z nich z nich jest rzekoma informacja, że spożywanie tłuszczy wraz z węglowodanami jest szkodliwe. Ma to powodować kumulację tłuszczu w tkance. Okazuje się jednak, że takie połączenie spowalnia trawienie i zwiększa uczucie sytości. Takie rozwiązanie jest odpowiednie dla większości osób, o ile zadba się o ich umiarkowane spożywanie. Dlatego spożywanie słodkich oraz słonych przekąsek jest dozwolone pod jednym warunkiem. Trzeba to robić z umiarem i niekoniecznie codziennie. Jeśli już skusisz się na batonika lub chipsy, zjedz mniejszą kolację lub obiad, aby wyrównać zapotrzebowanie energetyczne. Pamiętaj również, aby nie zapychać się przekąskami na noc!
Jak wkomponować przekąski do codziennej diety? Sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne i oszacuj, czy miska popcornu, nachosów lub czekoladowych cukierków nie zaburzy Twoich postanowień. Racjonalne podejście do tematu nie tylko zaspokoi zapotrzebowanie na przekąski - sprawi również, że łatwiej będzie Ci wytrwać w postanowieniach, a dieta nie będzie kojarzyć się z pasmem nieprzyjemnych wyrzeczeń.
A po inspirację na smakowite (choć często kaloryczne) przekąski zajrzyj na naszego bloga lub ofertę sklepu - zapraszamy! 🙂