Nachosy - historia, przepis i gotowe propozycje

Nachosy - historia, przepis i gotowe propozycje

Crunchy SnacksFebruary 23, 2022

Nachosy to pyszna przekąska, która sprawdza się doskonale na każdą okazję. Powstały w latach 50-tych w Piedras Negras w Meksyku. Jednakże większą popularnością od samego początku cieszyły się na południu USA. Nachos to przykład potrawy typu tex-mex, co oznacza amerykańskie jedzenie inspirowane meksykańską kuchnią. Co to jest nachos? To niewielkie kawałki tortilli, które pokryte są roztopionym serem. Do tej przekąski proponowane są różnego rodzaju dodatki, między innymi: sos salsa, ziemniaki, czy oliwki.

Domowe nachosy - jak przyrządzić?

Oprócz gotowych rozwiązań nachosy z łatwością przyrządzisz samodzielnie w domu. Tradycyjnie domowe nachosy wyrabia się z mąki kukurydzianej. Dzięki niej są chrupiące i kruche. Jednakże istnieje możliwość połączenia mąki kukurydzianej z mąką pszenną. Aby przyrządzić nachosy domowej roboty, wystarczy zaledwie kilkadziesiąt minut. Na początku obydwie mąki przesyp do miski, dodaj wodę i olej, wymieszaj i zagnieć ciasto. Następnie odłóż je na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je bardzo cienko i pokrój na paski, a następnie na trójkąty. Później ułóż trójkąty na blaszce, na którą wcześniej nałóż papier do pieczenia. Na koniec piecz przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Z czym podawać nachosy?

Nachosy bez wątpienia najlepiej smakują, podawane z sosami. Jednym z rozwiązań, które możesz wybrać do podania wraz z nachos, jest sos guacamole, na bazie awokado, czosnku, a także soku z limonki. Inną opcją jest pomidorowa salsa z dodatkiem chili i soku z cytryny. Takie rozwiązania sprawdzą się idealnie, a ponadto będą doskonale smakować. Możesz także wybrać sos powstały z połączenia ketchupu i majonezu. Ponadto masz także do wyboru gotowe rozwiązania sosów; między innymi te dostępne w sklepie Crunchy Snacks. Doskonale sprawdzi się sos salsa, czy sos serowy do nachos.

Nachosy jak w kinie - gotowe rozwiązania

Nachosy to doskonała opcja przekąski na każdą okazję. W sklepie Crunchy Snacks masz możliwość wyboru gotowych rozwiązań, zestawów nachosów, które idealnie sprawdzą się na wieczorny seans filmowy ze znajomymi, czy rodziną. Dzięki nim poczujesz się jak w kinie. Wybierz nachosy i ciesz się pysznym smakiem tej przekąski.

Nachosy z piekarnika - nachosy jak w kinie

Innym pomysłem na domową przekąskę są nachosy zapiekane z serem i papryczkami jalapeno. Jak je przyrządzić? Na początku do naczynia żaroodpornego włóż pierwszą warstwę nachosów i posyp je mozzarellą, dodaj pokrojone papryczki jalapeno i zetrzyj na górę ser cheddar. Następnie włóż naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, ustawionego na termoobieg na około 3 minuty. Kiedy ser się przyrumieni, wyjmij naczynie i nałóż kolejną warstwę, w taki sam sposób jak poprzednią i ponownie włóż do piekarnika na taki sam czas. Później nałóż kolejną warstwę, w taki sam sposób jak poprzednie i tym razem włóż do piekarnika na około 4 minuty, do rozpuszczenia sera. Po wyjęciu z piekarnika nachosy są gotowe do spożycia. Najlepiej smakują na ciepło, od razu po przygotowaniu. Są wtedy chrupiące i sprężyste.

Nachosy - skąd taka nazwa?

Nachosy wywodzą się z północnego Meksyku i w podstawowej wersji traktowane są jako przekąska. Jednakże z dodatkami mogą stać się nawet daniem głównym. Przyjmuje się, że za wynalezienie tej przekąski odpowiada Ignacio „Nacho” Anaya. Jak powstała? Otóż nachos powstały z konieczności, gdy w restauracji Ignacio zjawiły się żony amerykańskich żołnierzy. Wówczas nie mając im co zaproponować, Ignacio pokroił tortillę na kawałki i zapiekł wraz z serem oraz papryczkami jalapeno. Podając takie danie kobietom, oznajmił im, że potrawa ta nosi nazwę „nacho especiales”. To właśnie stąd wzięła się nazwa nachosy.

Nachosy - ciekawe fakty

Nachos mają sporo potasu i dużo wapnia. W Ameryce pierwszy raz o takiej przekąsce dowiedziano się z książki „A Taste of Texas, która pochodzi z roku 1950. Obecnie taka forma przekąski jest tam bardzo popularna i podaje się ją często na przyjęciach, czy grillach. Co więcej, w USA obchodzone jest także święto nachos, określane jako Międzynarodowy Dzień Nachos, 6 listopada. Nachos podaje się z przeróżnymi sosami. Popularne są także nachosy z sosem serowym. Podobnym daniem do nachosów są tacos, czyli malutkie placki tortilli z farszem o podobnych składnikach do dodatków do nachos. Co więcej, nachosy można podawać także z fasolą, mięsem z kurczaka, wołowiną, ziemniakami, czy oliwkami. Taka forma przekąski doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia, czy grille. Nachos stanowi niezwykle uniwersalne danie, które można podawać na wiele różnych, ciekawych sposobów.

Właściwości zdrowotne mąki kukurydzianej i pszennej

Jednym z głównych składników wykorzystywanym do nachosów jest mąka kukurydziana. Jest ona świetnym źródłem skrobi, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Ponadto w swoim składzie zawiera także witaminy B1, B6, foliany, a także magnez, cynk i żelazo. Co więcej, mąka kukurydziana to także źródło karotenoidów, które z kolei chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Poza tym przyczynia się także do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. W swoim składzie zawiera także cynk, który odpowiada za układ odpornościowy organizmu, a także wspomaga wzrost komórek, dzięki zawartości witaminy A. Co ważne mąka kukurydziana zwiększa produkcję krwinek czerwonych, chroni DNA przed uszkodzeniami, a także przyczynia się do regulacji aktywności enzymów. Drugi składnik wykorzystywany do przyrządzania nachosów to mąka pszenna, która również zawiera składniki odżywcze, między innymi: węglowodany, błonnik, wapń i żelazo.


Nachos to bardzo popularna forma przekąski, która jest podawana na różnych przyjęciach, czy grillach. Małe kawałki tortilli z sosem pysznie smakują i będą idealne także na seans filmowy. Ponadto istnieje możliwość podania ich wraz z innymi dodatkami i wówczas staną się daniem głównym. Co więcej, nachos możesz przyrządzić samodzielnie w domu, w prosty i szybki sposób. Są one popularne w amerykańskich barach, bardzo często serwowane do alkoholu.