Domowe sosy do nachosów – co zrobić, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście?

Domowe sosy do nachosów – co zrobić, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście?

Karolina Flis 27 Kwietnia 2023

Co zrobić, jeśli za chwilę do naszego domu przyjdą goście, a my nie mamy żadnego poczęstunku? W takiej sytuacji choć raz w życiu znalazł się każdy z nas i z pewnością nie jest to komfortowy moment. Oczywiście żaden z niezapowiedzianych gości nie oczekuje wystawnego przyjęcia na swoją cześć, jednak jako gospodarze czujemy się w obowiązku, aby zorganizować drobny poczęstunek. Co zrobić w sytuacji, gdy nasza lodówka świeci pustkami, a w szafce kuchennej są tylko ciastka i nachosy? Okazuje się, że takie zapasy mogą być bardzo przydatne.

Jak zrobić sos do nachosów?

Jeśli w naszej szafce mamy paczkę nachosów, to fantastycznym dodatkiem do nich mogą być różne sosy. Oczywiście najwygodniej byłoby sięgnąć gotowe dipy, które znaleźć można w naszym sklepie, jednak czasem trzeba zrobić coś domowymi sposobami. Gdy czas nagli, a goście są u progu, można wykonać prosty i pyszny sos serowy, który z pewnością podbije serca każdej obecnej osoby.

    

Sos serowy 

Przygotowanie sosu serowego do nachosów jest bardzo proste i nie wymaga dużego zaangażowania. Z uwagi na to będzie doskonałym pomysłem, w momencie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania.


Składniki:


  • 200 ml mleka,
  • 200 g sera żółtego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej.

Przygotowanie:


  1. Masło topimy i mieszamy z mąką, a następnie dodajemy mleko i wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu i stopniowo dodajemy starty na tarce żółty ser.
  3. Gdy wszystkie składniki będą połączone i utworzą jednolitą masę, ściągamy dip z palnika i czekamy, aż wystygnie.

Tak przygotowany dip serowy będzie fantastycznym dodatkiem do nachosów, a także innych słonych przekąsek.

Dip czosnkowy

Nie masz sera, ale gdzieś w czeluściach lodówki znajdujesz czosnek i odrobinę majonezu? W takim razie bez trudu przygotujesz dip czosnkowy, który oczaruje wszystkich.


Składniki:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ⅓ łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 mały jogurt naturalny.

Przygotowanie:


  1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  2. W miseczce umieszczamy przeciśnięty czosnek, a także wszystkie wymienione składniki i całość dokładnie mieszamy aż do połączenia składników.
  3. Dipu czosnkowego nie trzeba podgrzewać, praktycznie od razu jest gotowy do spożycia, jednak większą moc zyska, jeśli na około godzinę trafi do lodówki.

Nie masz czasu na schłodzenie dipu? Nic nie szkodzi! Twoi goście z pewnością docenią, że własnoręcznie przygotowałeś ten pyszny sos, który doskonale sprawdzi się również w przypadku innych potraw. Sos czosnkowy może stanowić fantastyczne połączenie z frytkami, a także z grillowanymi kiełbaskami.

Jak się przygotować na niespodziewane odwiedziny?

Każdy, kto choć raz został zaskoczony niespodziewaną wizytą, wie, jak bardzo stresujące jest to wydarzenie. Zazwyczaj w takich momentach pojawia się myśl, że to pierwszy i ostatni raz, kiedy daliśmy się komukolwiek zaskoczyć. Świetnym pomysłem może być zorganizowanie szuflady, w której znajdą się przekąski zachowane na taką okoliczność. Jeśli w domu są dzieci, to powinna być to szafka poza ich zasięgiem. Co może się znaleźć w tego typu tajnym miejscu? W takiej szufladzie znaleźć może się właściwie wszystko, zaczynając od ciastek i cukierków, a kończąc na popcornie i orzeszkach. Jedynym minusem takiej szuflady dla gości może być pokusa podjadania ulubionych łakoci. Jednak czego nie robi się na znajomych, żeby ich poczęstować w razie niespodziewanej wizyty!