Piknik to świetna opcja na ciepłe dni. Spędzanie czasu na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, dlatego warto zadbać o odpowiednie dania piknikowe. Poza owocami, czy klasycznymi kanapkami, równie dobrze sprawdzą się zimne przekąski na piknik, czy słodkości. W przygotowanym przez nas artykule dzielimy się prostymi przepisami, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Podpowiadamy też, jakie gotowe smakołyki ze sobą zabrać.
Nic tak nie smakuje, jak jedzenie na świeżym powietrzu. Organizując piknik, warto wyposażyć się w przysmaki, którymi będziemy mogli się posilić podczas relaksu na łonie natury. Nie muszą być to skomplikowane dania. Ważne, aby pamiętać, by dania na piknik były wygodne w jedzeniu - najlepszą opcją będą monoporcje i, aby pod wpływem ciepła się nie zepsuły, czy nie zmieniły swojej konsystencji. Zatem co przygotować na biesiadowanie pod chmurką? Poniżej prezentujemy nasze inspiracje.
Dania na piknik - 5 prostych przepisów
Przekąski na piknik powinny być nie tylko pyszne, ale i szybkie w przygotowaniu i proste w jedzeniu - na łonie natury trudno jeść skomplikowane dania widelcem i nożem, gdy biesiadujemy na kocu. Dlatego dzielimy się z Wami 5 pomysłami na potrawy na piknik, w których znajdziecie lekkie dania mięsne na piknik i dania na piknik dla dzieci, których zjedzenie nie będzie problemem.
Sałatka z popcornem
Składniki:
- sałata lodowa lub 2 małe sałaty rzymskie
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 50 g sera feta lub 70 g sera z niebieską pleśnią
- pomidorki koktajlowe
- ½ puszki kukurydzy
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
- słony popcorn
- opcjonalnie: chili, suszone pomidory
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na małe kawałki, kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, smażymy do zarumienienia. Olej, miód, musztardę, sól i pieprz łączymy, aż powstanie jednolity dressing. Do sałaty dodajemy pokrojoną cebulę, połówki pomidorków koktajlowych, kukurydzę z puszki, ser, opcjonalnie pokrojone drobno chili i pomidory suszone. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i posypujemy popcornem.
Nuggetsy w panierce z nachosów
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 200 g nachos
- 2-3 jajka
- 100 g mąki
- sól, pieprz, papryka, ulubione zioła, czosnek
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w większą kostkę lub trójkąty, następnie doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i ziołami. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i rozgniecionych nachosach, smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe nachosy serwujemy z dodatkiem gotowego dipu, np. do nachosów lub samodzielnie przygotowaną salsą z pomidorów, papryki, cebuli i czosnku z dodatkiem świeżych ziół.
Serowe kulki z nachosami
Składniki:
- 100 g sera feta
- 200 g serka kanapkowego
- 100 g sera żółtego (np. cheddar)
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżka ulubionych ziół
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- szczypiorek, suszone pomidory w płatkach, słodka/ostra papryka, prażona cebulka
- nachosy
Przygotowanie:
Ser cheddar ścieramy na tarce, dodajemy rozkruszony ser pleśniowy, rozgniecioną widelcem fetę oraz serek kanapkowy. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem, ziołami i garścią rozkruszonych nachosów. Dokładnie mieszamy. Z powstałej masy serowej tworzymy kulki, następnie obtaczamy je w drobno pokrojonym szczypiorku, prażonej cebulce, płatkach suszonych pomidorów i/lub papryce - posypkę można dobrać wedle uznania i własnych preferencji, równie ciekawie będą smakować ziarna. Na koniec w każdą kulkę wciskamy po jednym nachosie - dzięki temu użycie wykałaczek będzie zbędne.
Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier - ilość wedle uznania
- 1 jajko
- 50 g posiekanych orzeszków ziemnych
- opcjonalnie: gorzka czekolada
Przygotowanie:
Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajko, ponownie krótko miksując. Do powstałej masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Całość mieszamy, pod koniec dodajemy posiekane orzeszki i opcjonalnie gorzką czekoladę. Następnie formujemy ciasteczka o wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy, wierzch posypujemy orzeszkami. Ciasteczka pieczemy w temp. 170 stopni do momentu zarumienienia.
Muffinki z żelkami
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- cukier - ilość wedle uznania
- 2 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
- 200 g żelków
lukier:
- 100 g cukru pudru
- 3-5 łyżeczek soku z cytryny
Przygotowanie:
Jajka rozkłócamy i łączymy ze śmietaną lub jogurtem, dodajemy aromat śmietankowy. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce łączymy miskę z cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie suche składniki dodajemy do mokrych. Gotowe ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając ¾ ich wysokości. Babeczki pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 min. Gdy muffiny ostygną, polewamy je lukrem - cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przystrajamy żelkami - owocowymi lub kwaśnymi dla przełamania słodyczy.
Dania na piknik - gotowe propozycje od Crunchy Snacks
Organizując piknik, potrawy to nie wszystko - nie zapomnij też o przekąskach, które będzie można podjadać w trakcie relaksu na łonie natury. W ofercie Crunchy Snacks znaleźć można pyszne przekąski zarówno w wersji na słono, jak i słodko. Co wybrać?
Mamy nadzieję, że zaprezentowane przez nas dania na piknik przypadną Wam do gustu, a propozycje gotowych przekąsek i słodkości Crunchy Snacks umilą czas spędzony podczas pikniku. Przedstawione przez nas przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu, a ich smak z pewnością zachwyci zarówno małych, jak i dużych smakoszy.