Domówka, piknik, seans filmowy - możliwości spędzania wolnego czasu w gronie przyjaciół jest wiele. Nie można jednak zapominać o przekąskach! Idealną opcją będą domowe nachosy. Jak samodzielnie przygotować ten przysmak? Jeśli chcecie się dowiedzieć, jak zrobić nachosy domowej roboty w wersji klasycznej i fit oraz jak przygotować idealnie współgrający z nimi dip, koniecznie zapoznajcie się z naszym artykułem. Zaliczacie się do grona osób, które nie mają czasu na samodzielne przyrządzanie przysmaków? W poradniku znajdziecie przydatne wskazówki!
Domowe nachos - praktyczne wskazówki
Zastanawiasz się, jak zrobić domowe nachosy? Nic trudnego! Najważniejsza jest mąka i odpowiednie przyprawy. Tradycyjnie, nachosy domowe przygotowywane są na bazie mąki kukurydzianej, która nadaje przekąsce charakterystyczną teksturę i zapewnia chrupkość oraz kruchość, co istotne dla osób borykających się z celiakią - mąka ta jest pozbawiona glutenu. Można jednak przygotować przysmak również na bazie mąki pszennej, czy owsianej, dobrym rozwiązaniem jest też mieszanie różnych rodzajów mąki. Przepis na nachosy uwzględnia wodę - jeśli chcemy, aby trójkąciki miały idealną konsystencję i były odpowiednio chrupkie, zadbajmy o to, aby woda była gorąca. Do wyrabiania ciasta warto użyć miksera z odpowiednią końcówką. Możemy też zagnieść ciasto ręcznie, jednak ze względu na użycie gorącej wody, może się to wiązać z dyskomfortem. Gdy ciasto będzie gotowe, powinniśmy mu pozwolić chwilę odpocząć, aby ostygło.
Domowe nachos - sprawdzone przepisy
Chcesz przygotować domowe nachosy fit? Poniżej dzielimy się prostym i szybkim przepisem na domowe nachosy z piekarnika oraz dip, który będzie świetnie współgrał z przekąską.
Paprykowo ziołowe nachosy z piekarnika
Składniki:
- mąka pszenna - 1 szklanka
- mąka kukurydziana - 1 szklanka
- gorąca woda - 1 szklanka
- olej - 5 łyżek
- przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka, tymianek, sól, pieprz, czosnek
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiewamy przez sito do miski, dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto i odkładamy je na ok. 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na bardzo płaski placek, następnie wykrawamy trójkąty, które przekładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem. Każdy trójkąt posypujemy obficie przyprawami (przyprawy możemy też dodać wcześniej do ciasta lub wymieszać z odrobiną oliwy i za pomocą silikonowego pędzelka smarować każdy trójkąt przed pieczeniem - dzięki temu przyprawy będą idealnie utrzymywać się na cieście). Pieczemy ok. 10 minut w temp. 200 stopni. Nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta? Możesz przyrządzić domowe nachosy z tortilli. Wystarczy pokroić gotowe placki tortilli, przyprawić je ulubionymi przyprawami i piec w temp. 180 stopni przez ok. 6-8 minut.
Dip paprykowy do nachos
Składniki:
- czerwona papryka - 2 sztuki
- cebula biała - 1 sztuka
- cebula czerwona - ½ sztuki
- chili (bez pestek lub z pestkami - w zależności, jak ostry dip chcemy uzyskać) - 1 sztuka
- oliwa - 1 i ½ łyżki
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, następnie pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 20-30 minut. Gdy skórka będzie czarna, wyciągamy paprykę i obieramy ze skórki. Przestudzone warzywa łączymy z chili, czosnkiem i pokrojoną cebulą, przyprawiamy, a następnie blendujemy. Gotowy dip serwujemy z wcześniej przygotowanymi nachosami
Domowe nachos - idealny zestaw dla zabieganych
Uwielbiasz nachosy, jednak nie po drodze Ci z domowymi wypiekami? Nic straconego! Wybierając nachosy z oferty Crunchysnack, możesz cieszyć się smakiem domowych, pysznych przekąsek, bez konieczności ich samodzielnego przygotowania. Możesz też zdecydować się na zestaw nachosów wzbogacony o nachos dip - od Ciebie zależy, jaki wariant i smak wybierzesz! Nachosy paprykowe, chili, BBQ, sos śmietanowy, serowy, dip salsa, curry - przygotuj pyszny wieczór filmowy lub poczęstunek na domówkę bez konieczności spędzania czasu w kuchni.
Domowe nachos to smaczna przekąska idealna na różne okazje. Samodzielne ich przygotowanie nie należy do trudnych, a dzięki możliwości wykorzystania ulubionych przypraw, możesz zachwycić się wyjątkowym smakiem słonych pyszności.